Reklama
 
Blog | Petr Hampl

Parler. Historie jedné sítě

Hvězda sociální sítě Parler založené v roce 2018 nezářila dlouho. Poté, co ji společně Google a Apple zablokovali na svých platformách a poté co ji Amazon definitivně vypnul servery, už nadobro přestala existovat. Do té doby o ni pravděpodobně slyšel jen málokdo. Parler měl do roku 2020, tedy dva roky od svého založení, jen něco málo přes milion aktivních uživatelů a nezdálo se, že by jich mělo přibývat. První známky toho, že Parler může být úspěšným projektem konkurence zavedeným sítím jako Twitter nebo Facebook, přišel nepozorovaně v polovině roku 2019, kdy se na tuto síť během několika týdnů přihlásilo skoro 250 000 nových uživatelů především ze Saudské Arábie. Proč zrovna dotud? Protože se jednalo vesměs o účty podporovatelů korunního prince bin Salmana, kteří byli údajně ostrakizováni na Twitteru a byly jim rušeny účty a mazány příspěvky. Sám Twitter ale rušení těchto účtů vysvětlil tak, že jejich naprostá většina byli jen automatičtí boti šířící oficiální propagandu Saudské Arábie.

Další nárůst v počtu uživatelů přišel v polovině roku 2020, kdy na síť přešla některá velká jména americké republikánské strany nebo podporovatelů Donalda Trumpa a to zejména v souvislosti s údajným cenzurováním svého obsahu na Twitter a probíhajícím nepokojům kvůli hnutí Black Lives Matter. Na Parler se připojil také brazilský prezident Javier Bosonaro, kterého Twitter promazal naopak za jeho příspěvky popírající pandemii Covid-19. Tyto osobnosti následovaly stovky tisíc uživatelů (a botů) a o Parleru se najednou začalo mluvit jako o konzervativní alternativě zavedených sociálních sítí.

Už v této době bylo jasné, že zde vzniká síť, která má jasné a vyhraněné publikum, která není pro všechny, ale především pro určitou názorovou skupinu. Bylo to poprvé, kdy za tak krátkou dobu a v podstatě na protest proti zavedeným sociálním sítím vznikla síť, která měla sdružovat uživatele určitého politického smýšlení nebo podporovatele určitých politiků. Ale proces to nakonec byl logický a bylo jen otázkou času, než k něčemu takovému dojde. Sociální sítě jsou obzvláště efektivní v polarizaci myšlení svých uživatelů, dokáží je uzavřít v jejich názorové bublině a krmit je jen těmi příspěvky, které souzní s jejich viděním světa. Každý uživatel si může na pár kliknutí zablokovat ty, kteří vedou k nepříjemné kognitivní disonanci při setkání se s něčím, co odporuje vlastnímu vidění světa a postupně se tak uzavřít ve své bublině (v angličtině poeticky pojmenované echo chamber).

Tato příjemná vlastnost sociálních sítí ale vede k jedné nepříjemné věci. Lidé se ve svých echo chambers radikalizují ve vlastním názoru, protože se důmyslně odpojili od protiargumentů vnějšího světa i ostatních lidí. To nakonec může vést až k tomu, že třeba zaútočí na nějakou vládní budovu, v USA například na Kapitol, a rozpoutají násilí, které už nezůstává jen na serverech sociální sítě, ale má konkrétní oběti a hmotné dopady.

Bude podobný proces pokračovat? Zdá se, že ano. Parler sice už neexistuje, ale jeho uživatelé se zhusta přesouvají na další alternativy jakou jsou Gab, Signal, nebo rychle rostoucí MeWe. Tyto „nové Parlery“ budou mít stejnou funkci, uzavřít své uživatele v názorové bublině a podpořit další radikalizaci. A tradiční sítě jako Twitter nebo Facebook, Instagram nebo Reddit, můžou dopadnout stejně, pokud už v tomto stádiu nejsou nyní. Už dnes je Twitteru vytýkáno, že svými cenzorskými zásahy dává jasně najevo, že jeho majitelé a správci jsou více „nalevo“. Do budoucna to může být ještě horší.

Přichází doba názorových sítí a dalšího štěpení společnosti. Budeme si vůbec v budoucnu ještě navzájem rozumět? Budeme vést malé digitální občanské války, které budou snižovat pocit sounáležitosti a občas přerostou v reálné násilné střety? Bude rozpolcená společnost vůbec shopná tvořit jeden národ, nebo se rozdělíme na Twitter Čechy a MeWe Čechy?  A nebudou z toho těžit země s autokratickým způsobem vlády, které ovládají i sociální sítě? A co země, které naše oblíbené sítě sami spravují nebo je pomocí botů a trollů dokáží ovládat a tím rozdmýchávat vášně už tak rozdělené společnosti? Těšme se na zajímavé časy.

 

PS: Parler může také mimo jiné být zajímavou ukázkou toho, jak by nějakou názorovou síť mohla přímo založit nebo finančně podporovat cizí země[1]. Pokud sociální síť založí nebo financuje cizí země, jde ještě o „názorovou pluralitu“ a „svobodu názoru“, nebo už o informační válku?

PPS: Od cca 17. ledna 2021 už je Parler opět funkční. Nové servery pro svůj provoz našli v Ruské federaci…

 

 

[1] https://www.dailymail.co.uk/news/article-9132371/How-libertarian-Parler-CEO-married-Russian-met-road-trip-founding-platform.html

Reklama