Reklama
 
Blog | Petr Hampl

Proč nejásat nad zablokováním Trumpa

Už poslední americké volby před čtyřmi roky byly symptomem příchodu nové doby. Sociální sítě, placené reklamy, trollí farmy a konspirace se zjevily jako nedílná součást politické volební kampaně na post nejmocnějšího člověka planety. Nikdy dřív nehrála digitální média tak velkou roli a nikdy dřív se klasická média nestačila tak rychle divit, jak jim populace čtenářů a voličů protéká mezi prsty k pofidérním a bizarním webům jako 4chan, 8kun, různým konspiračním vláknům na redditu, nebo prostě jen k Facebooku, který se de facto stal nejdůležitějším médiem dneška.

K tomuto stavu nedošlo samozřejmě jen díky Trumpovi, klasická média jsou těmi digitálními nahrazována už delší dobu, ale Trump – zřejmě díky svojí průpravě v amerických reality show a celoživotní práci s médii – dokázal tento proces radikálně urychlit. Z klasických médií se staly „fake news“, celou svoji kampaň komunikoval přes Twitter a spřízněné skupiny na Facebooku, dokázal ovládnout podhoubí internetu a podmanil si většinu konspiračních teorií. Kolik existuje konspirací proti Trumpovi a kolik na jeho podporu? Jeho političtí odpůrci totálně zaspali a nepochopili sílu, jakou začínají sociální sítě a přímá komunikace s voliči získávat.

A jedna z hlavních sociálních sítí, přes kterou komunikoval celou svoji agendu, mu teď vypnula účet. Ano, odmítal uznat porážku, lhal o výsledcích voleb, nabádal k demonstracím na svou podporu. To je určitě zavrženíhodné a od vysoce postaveného politika to slyšet nechceme. Ale takový byl Trump celé čtyři roky a dostal za to výprask při volbách. I teď, v době kdy mu končí mandát, se choval pořád stejně – „pouze“ lhal a šířil konspirace. Ale ani nyní nepřekročil Rubikon, nenabádal k útoku na Kapitol ani k samotné revoluci nebo převzetí moci. A pokud ano? Ani tehdy se soukromá společnost nemůže stát arbitrem, který bude rozhodovat o vině a nevině politika. V takový moment se stává mocnější než celý soudní a ústavní systém USA.

Twitter je soukromá společnost, má svá pravidla a může si dělat, co chce. Klidně i zablokovat politika. Ale v ten moment se stává politickým hráčem. Definitivně se tak přesouváme do doby, kdy se sociální sítě a soukromé IT firmy stávají politickými hráči. A proč bychom nad tím neměli jásat? Soukromé společnosti, jak známo, neprochází politickou selekcí při volbách. Nikdo je nevolí, existuje zde jen velmi malá kompetice a proti jejich rozhodnutím se dá jen velmi těžko odvolat. Politika můžeme odstřelit při volbách, vedení Facebooku nebo Twitteru nikoliv. Sociální sítě tak získávají hmatatelnou politickou moc a přitom nad sebou nemají žádnou kontrolu a odpovědnost vůči občanům. Mark Zuckerberg nebo Jack Dorsey se tak de facto dostávají na pozice autokratů. Zatím své moci nezneužili, ale zná historie autokrata, který nakonec svojí moci nezneužil?

Máme štěstí, že teď je Jack Dorsey na „naší straně“, že zrušil účet prolhanému klaunovi, co šíří konspirační teorie. Ale co když příště nebude? Co když Jack Dorsey nebo Mark Zuckerberg změní svou politickou orientaci, co když uvěří v chemtrails nebo na ně ruské/čínské tajné služby najdou nějaké kompro? Pak bude každý vůči jejich moci bezmocný. A jásat nad posilováním moci někoho, koho nemůžeme kontrolovat, je krátkozraká cesta do pekel.

 

Reklama